Deutérium a természetben

Élettani hatása

A deutérium káros hatással van a legtöbb élőlény számára. Az egereken végzett kísérletek kimutatták, hogy nagymértékben képes lelassítani vagy megszüntetni a sejtosztódást, éppen ezért a gyorsan osztódásnak induló szöveteket károsítja elsőként.

Deutérium mentes víz

Hasonló vegyületek

Nehézvíznek hívják gyakran azokat a vegyületeket is, ahol a hidrogénatomokat nem deutériumra, hanem tríciumra cserélik (ez a hidrogén harmadik radioaktív izotópja). Léteznek olyan nehézvízhez hasonló vízmolekulák is, amiben az oxigént helyettesíti valamelyik nagyobb tömegszámú izotópja (17O, 18O). 

Előfordulása a természetben

A természetes vizekben általában a hidrogén ötezred részét helyettesíti deutérium. A különböző helyekről származó vizekben ez az arány 1:3500-1:5500 között változhat. 

Előállítása

A nehézvizet a vízből állítják elő elektrolízis segítségével. Az elektrolízis során a katódon fejlődő hidrogén kevesebb deutériumot tartalmaz, mint a nehézvíz, ezért a víz kis mennyiségben feldúsul. Többször ismételt elektrolízissel gyakorlatilag tiszta nehézvíz is előállítható. De a deutérium előállítható a víz sokszor ismételt desztillációjával is. Energetikailag hatékony a vizet kén-hidrogén vagy ammóniák fölött desztillálni. Ehhez a vizet elektrolízisből vagy galvánüzemekből veszik, mivel azokban a természetesnél nagyobb a nehézvíz aránya. 

Alkalmazásai

  • Atomreaktorokban
  • Neutrínó detektorként Sudbury Neutrino Obszervatóriumban
  • NMR spektroszkópiában oldószerként
  • Deutérium tartalmú vegyületek szintézisében

Egyes nehézvízben is életképes organizmusokkal bonyolult szerves vegyületek is előállíthatók, amikben minden hidrogénatom deutérium.

Preventa 125 csökkentettdeutérium víz szénsavas 1,5l

-13% Preventa 125 csökkentett deutérium víz szénsavas 1,5l

A Preventa 125 csökkentett deutériumtartalmú szénsavas ivóvíz bükki forrásvíz és csökkentett deutériumtartalmú víz felhasználásával készül.

Ár: 1390 Ft
1590 Ft
Megnézem

Preventa 105 csökkentettdeutérium víz szénsavmentes 1,5l

-19% Preventa 105 csökkentett deutérium víz szénsavmentes 1,5l

A Preventa 105 csökkentett deutériumtartalmú szénsavmentes ivóvíz bükki forrásvíz és csökkentett deutériumtartalmú víz felhasználásával készült.

Ár: 2190 Ft
2690 Ft
Megnézem

Preventa 85 csökkentettdeutérium víz szénsavmentes 1,5l

-13% Preventa 85 csökkentett deutérium víz szénsavmentes 1,5l

A Preventa 85 csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz betegek esetében a hagyományos terápiák mellett kiegészítő jelleggel alkalmazható.

Ár: 2590 Ft
2990 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!