Deutérium a természetben

Élettani hatása

A deutérium káros hatással van a legtöbb élőlény számára. Az egereken végzett kísérletek kimutatták, hogy nagymértékben képes lelassítani vagy megszüntetni a sejtosztódást, éppen ezért a gyorsan osztódásnak induló szöveteket károsítja elsőként.

Deutérium mentes víz

Hasonló vegyületek

Nehézvíznek hívják gyakran azokat a vegyületeket is, ahol a hidrogénatomokat nem deutériumra, hanem tríciumra cserélik (ez a hidrogén harmadik radioaktív izotópja). Léteznek olyan nehézvízhez hasonló vízmolekulák is, amiben az oxigént helyettesíti valamelyik nagyobb tömegszámú izotópja (17O, 18O). 

Előfordulása a természetben

A természetes vizekben általában a hidrogén ötezred részét helyettesíti deutérium. A különböző helyekről származó vizekben ez az arány 1:3500-1:5500 között változhat. 

Előállítása

A nehézvizet a vízből állítják elő elektrolízis segítségével. Az elektrolízis során a katódon fejlődő hidrogén kevesebb deutériumot tartalmaz, mint a nehézvíz, ezért a víz kis mennyiségben feldúsul. Többször ismételt elektrolízissel gyakorlatilag tiszta nehézvíz is előállítható. De a deutérium előállítható a víz sokszor ismételt desztillációjával is. Energetikailag hatékony a vizet kén-hidrogén vagy ammóniák fölött desztillálni. Ehhez a vizet elektrolízisből vagy galvánüzemekből veszik, mivel azokban a természetesnél nagyobb a nehézvíz aránya. 

Alkalmazásai

  • Atomreaktorokban
  • Neutrínó detektorként Sudbury Neutrino Obszervatóriumban
  • NMR spektroszkópiában oldószerként
  • Deutérium tartalmú vegyületek szintézisében

Egyes nehézvízben is életképes organizmusokkal bonyolult szerves vegyületek is előállíthatók, amikben minden hidrogénatom deutérium.

Deutérium víz elérhető itt

Preventa 105 csökkentettdeutérium víz szénsavmentes 1,5l

Preventa 105 csökkentett deutérium víz szénsavmentes 1,5l

A Preventa 105 csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz betegek esetében a hagyományos terápiák mellett kiegészítő jelleggel alkalmazható.

Ár: 2695 Ft
Megnézem

Preventa 85 csökkentettdeutérium víz szénsavmentes 1,5l

Preventa 85 csökkentett deutérium víz szénsavmentes 1,5l

A Preventa 85 csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz betegek esetében a hagyományos terápiák mellett kiegészítő jelleggel alkalmazható.

Ár: 3150 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!